Sládek Tisk

 

Hořké látky
Veškeré pryskyřice 20-23 % w.

sladek_prurez

Foto: Chmelařský institut s.r.o., Žatec

a-hořké látky 5-7 % w.
ß-hořké látky 6-9 % w.
Kohumulon 25-30 % w.
Kolupulon 45-50 % w.
Chmelové silice
Hmotnost silic 1,5-2,0 g/100 g
Myrcen 40-50 % rel.
2-undekanon 1,5-2,0 % rel.
4-dekonová kyselina, ME 1,0-1,5 % rel.
Karyofylen 7-11 % rel.
Humulen 20-30 % rel.
Farnesen < 0,1 % rel.
Selinen < 0,1 % rel.

 

 

 

Sládek – vznikl křížením a je charakteristický vysokým podílem beta hořkých kyselin a vysokým výnosovým potenciálem. Odrůda Sládek byla registrována v roce 1994. V současné době je pěstována na ploše téměř 200 ha, což zaručuje produkci 400 až 500 t chmele. Tato odrůda byla zařazena do dlouhodobého pokusu a byla pivovarsky testována s řadou odrůd aromatického typu (Chmelařský institut Žatec pořádá mezinárodní degustace od roku 1998) ze zahraničí (Hal. Tradition, Cascade, …) a vždy zvítězila. Odrůda Sládek se stává stěžejní odrůdou pro druhé chmelení ležáckých piv. U „levných“ piv typu klasik je používána pro třetí chmelení místo Žateckého poloraného červeňáku. Odrůda Sládek má v původu Žatecký poloraný červeňák, po kterém získala vysoký obsah beta hořkých kyselin, které zjemňují charakter hořkosti.

 

Více odborných informací najdete v Atlasu českých odrůd chmele