Premiant Tisk
Hořké látky
Veškeré pryskyřice 19-25 % w.

premiant_prurez

Foto: Chmelařský institut s.r.o., Žatec

a-hořké látky 7-10 % w.
ß-hořké látky 3,5-5,5 % w.
Kohumulon 18-23 % w.
Kolupulon 39-44 % w.
Chmelové silice
Hmotnost silic 1,0-2,0 g/100 g
Myrcen 30-45 % rel.
2-undekanon 0,5-1,5 % rel.
4-dekonová kyselina, ME 1,3-1,8 % rel.
Karyofylen 9-13 % rel.
Humulen 25-40 % rel.
Farnesen 1-3 % rel.
Selinen 1-2 % rel.

 

 

Premiant – odrůda vznikla křížením po inzuchtním křížení. Je charakteristická vyšším obsahem alfa hořkých kyselin a vysokým výnosovým potenciálem. Odrůda byla registrována v roce 1996. V současné době je pěstována na ploše téměř 220 ha, což zaručuje produkci 450 až 550 t chmele. Tato odrůda byla zařazena do dlouhodobého pokusu. Odrůda Premiant ve své skupině převážně vytlačila zahraniční odrůdy (Perle) a je používána v českých pivovarech pro druhé chmelení (výčepní i ležácké piva). V původu má 50 % Žateckého poloraného červeňáku a je charakteristická nízkým podílem kohumulonu. Pozitivně ovlivňuje jemnost hořkosti piva. Dle poznatků, jsou pivovary, kterým vyhovuje buď Sládek nebo Premiant – každá odrůda má svůj charakter, který vyhovuje pivovaru. U Premiantu se jedná o „neutrální“ hořkost – nemá vliv na nepříjemnost charakteru hořkosti.

 

Pivovarské použití - odrůda dual purpose pro druhé chmelení. Aroma příjemné chmelové.

 

Více odborných informací najdete v Atlasu českých odrůd chmele